My Friends!

Tuesday, October 28, 2014

Cara Atasi Masalah Rambut Gugur

As salam semua. Hari ni nak share berkenaan rambut gugur. Saya pon pernah alami masalah sama dulu, rambut teruk sangat gugur sampai rasa nipis dah rambut nya. huhu. Lepas bersalinlah memang ketara sangat, rambut penuh atas lantai dan bilik air. Saya dapat solution dengan start consume Zinc dan guna Syampoo Prosante Purifying (yang lain2 B complex, Vitalea, ESP memang dah consume). Memang menjadi Alhamdulillah. Tapi kena sabar sebab rambut baru tak tumbuh sekelip mata. Berbulan2 baru nampak kesannya kalau istiqomah. Meh kita tengok apa punca rambut gugur dan cara untuk atasinya.

Ape penyebab terjadinya masalah rambut ni?


Banyak jugak faktor-faktornya. Antaranya;
  • Mengandung
  • Bersalin
  • Menyusukan bayi (3 point ini berkait rapat dengan hormon androgen)
  • Tekanan ditempat kerja atau dirumah
  • Pengambilan ubat ubatan
  • Kurangnya nutrisi seperti zat besi dan zinc
  • Menghidap penyakit tiroid
  • Ketidak seimbangan hormon

9 Perkara perlu wanita tahu mengenai rambut:


1. Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu baru bersalin boleh hilang antara 50-100 urat rambut setiap hari.

2. Anda harus faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut.

3 .Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, anda tidak perlu panik kerana anda tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.

4. Biasanya, lebih kurang 85 ke 95 peratus rambut lima hingga 15 peratus berada dalam peringkat berehat.

5. Selepas peringkat berehat, rambut akan gugur. Biasanya ketika anda menyikat atau bersyampu rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.

6. Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.

7. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.

8. Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin.

9. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka.

Bagaimana mengatasi masalah rambut gugur?

  • Ibu bersalin tidak boleh menghentikan makanan yang berkhasiat dan kaya dengan protein dan zat besi selain daripada vitamin pra natal anda.
  • Elakkan membuat rawatan rambut menggunakan bahan kimia seperti mengeriting, mewarna, melurus sehingga rambut kembali normal.
  • Penggunaan wig harus dihindarkan kerana ia membuatkan kulit kepala tidak dapat bernafas dengan baik serta merosakkan folikel rambut.
  • Berjumpa doktor sekiranya keguguran rambut sangat serius terutama jika terdapat gejala lain kerana ia mungkin petanda penyakit postpartum thyroiditis.

Rawatan rambut gugur bersama vitamin Shaklee:

  • Ambil nutrisi penting untuk penjagaan rambut iaitu ESP, Zinc, B-Complex dan Vita-Lea (multivitamin).
  1. ZINC COMPLEX - Untuk membantu kesihatan rambut rosak, rapuh dan bercabang
  2. B COMPLEX - Untuk masalah peredaran darah terutamanya dibahagian kepala yang melibatkan rambut
  3. VITA LEA - Untuk masalah kekurangan zat besi
  4. ESP - Untuk masalah rambut rapuh dan bercabang
  • Bertukarlah kepada syampoo yang kurang bahan kimianya dan lebih kandungan organik, iaitu Revitalizing Syampoo (untuk rambut gugur) / Purifying Syampoo (untuk rambut gugur, kelemumur, kulit kepala gatal2).
  • Gunakan sikat yang lembut dengan sisir sikat yang jarang.
  • Dapatkan rehat yang secukupnya dan kurangkan stress.
  • Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.


Untuk mendapat kesan yang kebaikan yang optimum, anda perlu dapatkan set vitamin ini. Tapi jika anda ada kekangan bajet boleh dapatkan set bajet yang mengandungi Zinc, ESP dan Syampoo.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Anda berminat untuk dapatkan produk Shaklee? Hubungi saya Wawa Pengedar Shaklee anda, 011-19300290. Penghantaran (COD) area UiTM Shah Alam, Stadium Shah Alam, Plaza Alam Sentral, Seksyen 7, Seksyen 2, Padang Jawa, Jusco Bukit Raja dan kawasan Shah Alam yang berhampiran. Pos ke seluruh Malaysia.