My Friends!

Thursday, October 10, 2013

Motivasi Diri Sendiri

Rasanya mcm xlayak bercakap psl motivasi, nak2 belajar pon xabes lg ni, huhu.

Tapi ni nk cakap pasal motivasi lain, iaitu motivasi sy utk start berbisnes Shaklee ni.

5495655142 2a80c5e5fa1 55 Inspiring Quotations That Will Change The Way You ThinkKeinginan membuak2 tu dtg tiba2 when i received whatsapp from my Shaklee independent distributor (actually she is my ex-schoolmate, junior skolah menengah dulu, SMSPP@SCIPP). Dia whatsapp tnya harga toyota car since my husband keje kat toyota. Dia dh jadi Shaklee independent distributor (SID as a shortform) since 1 yr ago. Dia slalu je ajak sy join Shaklee sbb sy dah consume Shaklee dah lama, lama lg dari dia kot. Tapi masa time dia ajak2 dulu tu pikir jgak, tp hangat2 taik ayam je. mungkin masanya belum tiba kan. Then bila dgr dia nk beli kereta, sy trus berfikir, kenapa sy perlu tggu lg ya (sy bukan mata duitan ye, haha), kejayaan xdtg bergolek kalau kita xusaha kan. lepas tu bermulalah episod bru blajar byk bnda baru utk start berbisnes.

Time terbuka hati nk join tu, Tuhan mcm permudahkan jalan, husband sy pon setuju and kami start pikir plan dgn serius. sy join shaklee ni bukan nk untung semata2, pertamanya sy nk kongsi kebaikan yg shaklee blh bg pd pengguna. Sbb rmai kwan2 bila tahu sy consume shaklee, they started to ask me ok ke mkn shaklee, and a few of them ended up buying shaklee product from my SID.

scare by marcusavedis d3emuvh1 55 Inspiring Quotations That Will Change The Way You ThinkSo my SID ckp rugila sy xjual kan sbb rmai kwn sy amik dr dia, then i think it is the best time la to realisasikan impian utk join shaklee.

at first, sy takut sbb sy xpernah berniaga seumur hidup, nak pos brg pon xreti, haha. siap rugi lg rm10 time mula2 tu. tp sy belajar dr kesilapan. dan dlm proses nk berniaga tu, byak benda baru yg sy explore yg sy takut nk cuba sebelom ni sbb one of my problem is sy ni low self-confident. takut sgt nk cuba bnda baru, tp sy cabar diri kuatkan mental teruskan plan.

after setup fanpage kt fb, sy xpikir nk buat blog, sbb nk buat fanpage pon xreti, terkial2, haha, nasib baik at last jadi jugak. blog ni pulak sememangnya wujud since 2008 kot sbb time tu kna buat blog utk satu subjek IT time amik master dulu. lps saje subjek tu, maka bersawangla blog smpailah 2-3 mggu lepas. bila bukak balik, mmg dh lupa trus camana nak update blog, nak update layout semua, tp xpe, sy blajar plak sekali lg, buat sendiri semua, alhamdulillah setiap hari ada bnda baru yg sy blajar.

 55 Inspiring Quotations That Will Change The Way You Think
rupanya semua tu xsusah pon, asal kita semangat nk blajar, semua bnda akan jadi senang.

bila ingat balik, time sy tulis ni xsampai lg sebulan sy join shaklee (tp time publish dah sebulan bersama Shaklee), tp alhamdulillah every week ada sales. sy juga dah ada downline 2org, rezeki xterduga yg Allah bg. bila kita berazam, bertekad utk terus tolong orang, insyaallah dibukakan jalan dan diberikan rezeki yg xterduga, Allah Maha Kaya.

bersyukurlah dengan apa yg ada, tetapi jangan lupa untuk terus berusaha utk mendapatkan rezeki yg lebih selagi termampu. yg penting niat mesti betul. niat sy insyaAllah sy nk tolong seramai mungkin org utk menyebarkan kebaikan shaklee, mereka beli atau tidak tu terpulang. bila dapat tolong org, sy dpt rasakan satu kepuasan mengalir dlm diri sy yg membuatkan sy tersenyum puas, meskipun hanya memberi secebis nasihat. sekarang baru sy sedar, im doing the bisnes that i love!!that makes my passion growing each day. doakan sy semoga berjaya dengan jalan ini, insyaAllah.

setakat nilah dulu entry kali ni, ini bukan kisah success story tau, ni hanya permulaan kisah bagaimana usaha yg kecil dan berterusan akan membuahkan hasil dikemudian hari. 

kalian doakan sy ya, semoga kalian juga berjaya dlm semua perkara yg dilaksanakan. insyaAllah.