My Friends!

Wednesday, June 25, 2014

Tips Buat Blog

As salam smua

Saya nak share skit kelas isnin hri tu, sy g kelas motivasi dan kelas basic shaklee isnin bru ni.master laila, master zura, ni ada dtg.best sgt amik aura.

1st nk share psal buat blog, blog mmg2 sgt penting, sy nasihatkan sape yg xde blog lg (kalau serius nk bisnes), kena buat blog.wajib!

Tips untuk buat blog:
  • Better guna nama sendiri utk nama blog, misalnya norazua10.blogspot.com, tp xprefer letak no 10 tu, kalau blh xyh letak no.letak nama penuh lg elok.
  • Kalau blh tajuk setiap entry blog buat yg simple2 yg keywords org biasa search.
  • Blog entry xsemestinya pnjg berjela, penuh bahasa alien psl produk, just santai2 tulis apa aktiviti hari tu ke, tulis apa yg u minat, kalau minat masak buatla entry psl masakan, smbil2 tu selit skit psl produk u jual.then bila sebut produk trus buat link supaya org tekan trus kpd detail psl produk tu.
  • Tajuk blog jgn nmpak mcm nk menjual sgt, just tulis mcm kita nk sharing info ngan org.sbb bila org nk beli mesti tgk info lain kt blog kita, just share je info yg u rasa nk share.kalau suka fesyen muslimah, share la psl tu (sy minat ni).
  • Gunakan ayat2 yang senang faham dan jangan guna short form pelik2 yg buatkan org terbelit2 otak nak faham hehe. Gunakan ayat standard biasa2 yg biasa org guna.
  • Kalau nak guna English, better tulis full in English, kalau nk guna malay, tulis smua in malay. (sy prefer malay sebab grammar kelaut)
Tips utk naikkan rating blog:
  • Rajinkan blogwalking, means g baca blog org then komen kt entry diorang serta tgglkan link blog kita utk diorg follow.tp kdg2 cara ni lmbt skit nmpak hasil sbb ramai blogger trlepas pndang komen kita.sy pon ada trlepas pndang 1 komen smlm, komen smggu lps lg.
  • Cara paling cpt nak naikkan rating blog buat 5entry sehari selama sebulan.yg ni sy pon nk try.semalam buat 3 sbb start mlm dh.
Yg xde blog bolehla start buat, untuk long term business sangat2 penting, sebab saya sendiri dapat ramai customer dari blog. Just nak share mana tahu makin murah rezeki. InsyaAllah.