My Friends!

Friday, September 5, 2014

Tutorial : Cara Mudah Center kan Header / Banner Blog

Tutorial : Cara Mudah Center kan Header / Banner Blog - Ni saya amik dari blog ni tadi, untuk rujukan dimasa depan, tadi baru je buat, dan menjadi, tengoklah header saya yang baru tu, cantik tak? hihihi! Tadi tetiba header tu dok kt tepi, so terus kalut google cara nak centerkan header tu. Sebab menjadi so tepek sinilah tutorial tu. Ilmu kena share baru bermanfaat, selamat mencuba! TQVM kepada blogger yg share tutorial ni. See more at: http://shabbychubby.blogspot.com/2012/07/tutorial-cara-mudah-center-kan-header.html#sthash.pyOJAbP1.dpuf
------------------------------------------------
As Salam & Selamat Sejahtera

Tujuan buat tutorial ni untuk simpanan sendiri jugak, senang nak rujuk kemudian hari.
Tutorial pertama ni sy nak tunjuk cara nak center kan header / banner untuk blog.

Yang dah expert mesti dah tau caranya. Tapi bagi new blogger meh try cara di bawah :

1. Dashboard > Template > Customize

2. Kemudian klik Advance > Add CSS dan copy coding kat bawah ni, kemudian paste dalam kotak putih.

.header-outer {
margin-left:90px;
}

**90px tu boleh tukar sampai dapat position banner yang uols nak.



3. If dah paste and dah puas hati klik Apply to Blog kat blah atas tu.

4. Dah siap! Kalau tak menjadi tanya k, sebab saya dah buat tadi okay je ikot semua instruction ni.

"Kalau guna cara ni uols x perlu nak bukak coding html yg panjang2 berjela tu.
Kalau tak suka pun boleh delete coding ni tanpa menjejeskan template uols."