My Friends!

Friday, September 12, 2014

Cara Buat Header Guna Power Point

As salam kawan2.

Tadi terlampau gembira sebab edit2 header bagi besar, dan finally memang muat ngam2 dengan blog! Sebelum ni terubah template, lepas tu letak header baru jadi kecik. Penat gak godek2, akhirnya tadi terlintas idea, try alhamdulillah berhasil. Wajib masukkan dalam Jurnal Kesyukuran hari ni. Hehe.

Caranya : Time edit header kat Power Point, besarkan size header tu, biarla lebih slide pon. Kena try and error. Tadi try dan menjadi, alhamdulillah.

*Saya tak berapa expert, untuk yang dah expert mohon tunjuk ajar kalau ada cara lain untuk besarkan header ek.

Ok, berbalik tajuk asal, yang mana tak tahu cara nak buat header sendiri tanpa upah orang buatkan, boleh je guna Power Point dan Paint. Senang je, meh nak bagitau step bg step.
  • Pilih gambar background header yang korang nak. Yang ni just google type template blog / header blog (atau boleh google perkataan yang sama erti dengannya) nanti akan keluar list website/blog yang offer gambar lawa2 sebagai header.
  • Pilih gambar korang nak yang mana, save dulu, then bukak Power Point, masukkan gambar tadi kat situ, edit2 la nak letak gambar korang ke apa ke, then select all (ctrl+A) dan klik kanan save as picture. Tadaa! Dah siap.
Senang camtu je, tak susah langsung pon. Tapi jika gambar yang korang save tadi tulisan dia jadi pecah2 lepas save, pendek kata tak lawa jadinya, korang boleh buat camni.
  • Open Paint, copy gambar header korang dari power point tadi terus ke paint. Copy paste je, then korang klik CROP kat atas tu. Pastu boleh terus save. 
  • Tadaa! Dah siap. Yang ni gambar kompom lawa tulisan tak pecah2 dah.
Sorry tak ada gambar tutorial untuk tunjuk, ni buat entry pkai blogger guna phone je, tak ada gambar yang save, so korang try and error jelah dulu ek, kalau ada masalah boleh terus tanya. Yang pasti, hanya kepakaran copy paste je diperlukan, disamping bakat semulajadi mengedit header tu bagi lawa.
Selamat Mencuba! Ni gambar header yang saya edit tadi.