My Friends!

Wednesday, August 20, 2014

Inai Sabun Wawa

Inai Sabun WAWA
Inai sabun? Penah dengar x? Xpernah? Kalau xpernah meh nk story apa inai sabun ni. Pernah tgk org pkai inai tp blh bwk solat? Bukan cutex (btol ke eja gini?). Inai ni mcm inai lukis2 tu, pkai cpt merah, tp bezanya kaler dia cm inai daun lambat luntur. Mmg xluntur pon sbnarnya, tggu smpai salin kuku plak la nak ilang inai ni.

Kisah inai ni mmg dari kecik lg sy pkai, ingat time darjah brapa ntah mmg slalu pkai, g umah kwan pkai inai.haha.suka kaler dia yg cantik dan merah.skarang dh tua2 pon still pakai lagi kes nak tutup kuku kena kunyit jadi kaler kuning bila masak. Bila pakai inai ni xnampak dahla kaler apa pon kuku tu, hoho. Saya pulak suka guna pewarna makanan kaler merah supaya kaler jadi lebih pekat dan cantik. Pernah guna sirap tapi kaler xberapa terang.

Ramai kawan2 saya tanya camana nak buat lepas tengok saya pakai. Ada yang suruh saya jual sebab diorang nak beli. Haha. Modal nak buat nya untuk sorang pakai tak sampai 50sen kot. Sebab yang diguna hanya axion, kapur makan tu sikit je, ngan pewarna je. Kalau kuantiti banyak xtahu plak bajet dalam rm berapa xpernah kira.

So saya just nak pesan kalau nak buat sendiri or beli, make sure pakai inai tu kat kuku je, budak2 tak payah la pakai sebab kuku diorang lembut dan nipis lagi. Takut pedih kalau terlebih kapur. Sebab tu kalau ada yang nak buat, saya selalu pesan jangan letak banyak kapur nanti pedih sakit dan akan nipiskan kuku, tak elok. Saya pernah lah terbuat lebih kapur memang pedih la so berhati2 okay, kapur je yang xboleh lebih. Axion ngan pewarna tu xde masalah pon.